woensdag 1 december 2010

Van kusmondjes en knoflookbekkies…

Onze borsteltandvis geeft kleine kusmondjes, op de ruit. Kleine hartvormige afdrukken van zijn mondje. Wanneer de ruit beslagen is met groene aanslag (wat af en toe opeens heel snel kan gebeuren) zie je ze het mooiste. Het hartvormige mondje van de vis staat bijna altijd een heel klein beetje open, alsof hij op het punt staat een kusje te geven. En die kusjes zie je dus op de achterwand en ruit. Een leuke verassing als je s avonds thuis komt.

We geven al onze vissen inmiddels een dieet van Artemia, groenvoer vlokken, zinkend voer (wat niemand lekker lijkt te vinden) en proberen afwisselend kokkels, krill, inktvis en ander soortig voer uit. En bovenop al die lekkernijen geven we ze een flink aantal druppels knoflook extract. En dan heb ik het ook over HEFTIG extract. Laat ik het zo zeggen, ik ben blij dat ik s ochtends de vissen niet voer.

Na de eerste introductie van de vissen, waren de poetsgarnalen dolenthousiast achter die nieuwe buren aangegaan. Hossend en met hun pootjes kriebelend (daarmee ‘zwemmen’ ze) gingen ze als een dolle ADHD garnaal achter de gele dokter en borsteltand aan, die hier niets van moesten hebben. Ze dreven ze letterlijk in de hoek maar allemaal tevergeefs. Ik was dus blij verrast toen een paar dagen later ik opeens een garnaal aan de zijkant van een vis zag hangen om deze een goede (schoonmaak)beurt te geven. Hop hop hop… en schoon was de vis.

Maar nog vreemder was het toen ik de borsteltand zijn bekkie open zag doen (die kan heel wijd open, zeker als je het vergelijkt met de gele dokter die een spits klein mondje heeft waardoor hij zeewierslierten naar binnen zuigt) en de poetsgarnaal (figuurlijk) tot aan zijn ellebogen naar binnen ging. De binnenzijde mond, tanden werden grondig onder handen genomen en de gele dokter zat al te wachten op zijn beurt.

Kan maar een conclusie trekken van dit gedrag. Ze vinden knoflook lekker maar die lucht... die moet eruit gepoetst worden.

Regelmatig zien we de vissen zich verdringen in een holte waaronder een poetsgarnaal hangt. Ze ‘parkeren’ achteruit in in de ‘carwash’ en draaien en wurmen zich in alle bochten om de poetsgarnaal te verleiden hen schoon te maken. Geweldige taferelen! Binnenkort op DVD te verkrijgen ;)

zaterdag 13 november 2010

Filmpje sjaak in de doos

Zoals eerder beloofd hierbij even een filmpje van de jack in the box.
Het zijn hele geinige visjes die graag de beschutting zoeken van een eigen gemaakt holletje waarin ze kunnen terugtrekken mocht er gevaar dreigen. als het licht uit gaat en ze gaan slapen dan sluiten ze het hele holletje af met wat steentjes.


YouTube Video


dinsdag 9 november 2010

Zwemmers in de bak

wow deze update heeft veeeel te lang op zich laten wachten, er is dan ook inmiddels aardig wat toegevoegd aan het aquarium. Om te beginnen een aantal lagere dieren (koralen). even een opsomming: Een sespitularia, een xenia, een doopvont schelp, een sterpoliep, een fungia en een clavularia. Leuk al die namen die je waarschijnlijk weinig zeggen, de plaatjes komen zo ;). ohja ik zou bijna onze zandzevendezeester (scrabble iemand?) vergeten.

En eindelijk mochten er wat zwemmers in, twee weken geleden hebben we de eerste twee toegevoegd, een gele doktersvis en een borsteltand, deze vissen zijn nu ongeveer 10cm en zullen nog groeien tot ongeveer 16cm. Een paar dagen daarna hebben we 2 "jack in the box" vissen gekocht, ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze min of meer onder de grond leven, en als een duveltje uit een doosje uit hun holletje schieten als er voer in de buurt komt, filmpje volgt in volgende blog. En weer ongeveer een week later (vandaag) kunnen we eindelijk een keer JA zeggen op de ons ontzettendddd veel gestelde vraag:"zitten er al van die clownvisjes in de bak?". Ja sinds vandaag zitten er twee nu nog hele kleine clownvisjes in. die kan je het beste klein kopen want dan heb je grote kans dat het een koppeltje wordt, ze worden namelijk tweeslachtig geboren en zullen dan onderling bepalen wie het mannetje en wie het vrouwtje wordt, ja ik vind het ook heel knap ja...:)

Dan nu de foto's maar even om een beeld te geven. volgende keer weer wat filmpjes, want dat geeft toch een veel beter beeld.

De sespitularia



sterpoliep




Fungia




Doopvontschelp




Zandzevendezeester




Clavularia, met stukje van (je raad het al) de gele doktersvis




Borsteltand (nog geen goeie foto van kunnen maken)




Gele dokstervis




Jack in the box




en de anemoonvisjes (clownvisjes)



Volgende voeg ik wat leuke filmpjes toe en ik beloof dat het niet weer zo lang zal duren ;)

woensdag 20 oktober 2010

Verhuisbericht

Ik kreeg zojuist een kaartje van herman onze blauwpoot heremietkreeft. Hij is verhuisd, bij deze stuur ik hem ff door.



:)

dinsdag 19 oktober 2010

Zijn poetsgarnalen leuk?

Ik heb wat geinige foto's en filmpjes van onze poetsgarnalen verwerkt in 1 leuk filmpje.


YouTube Video

Geniet en beslis zelf of je poetsgarnalen leuk vindt :)

maandag 18 oktober 2010

Anemoontje waar ben je nou ...?

Hij zat blijkbaar niet zo lekker in z'n vel en is aan de wandel gegaan op een dusdanige manier dat we um nooit meer hebben gezien. Hoorde hem nog iets mompelen als : "i'm gonna walk the earth".

YouTube Video

Er zijn weer hele leuke dieren toegevoegd inmiddels, waarvan snel een update komt.

woensdag 13 oktober 2010

Vermist: rode anemoon

Houten 13 oktober 2010 - In de nacht van maandag op dinsdag is in de Percula 100 te Houten een rode anemoon spoorloos verdwenen. Eerder die avond is de anemoon nog gesignaleerd. Deze trok met zijn vlezige lichaam (door middel van pulserende bewegingen) langzaam naar de rand van de rots. Hiervan zijn nog beelden beschikbaar die na afronding van het politieonderzoek binnenkort beschikbaar zullen worden gesteld. Ilja T. te H. 'het was een afschuwelijk gezicht, hij ging heel langzaam over de rand heen en we konden niets anders doen dan toekijken'. Later die avond, zo rapporteert Syl S. ook te H. rolde de anemoon stuurloos over de vloer van het aquarium. Hij heeft nog twee pogingen gedaan het diertje terug te plaatsen maar tevergeefs. Hierna is de anemoon niet meer gesignaleerd.

Voor de gouden tip over deze vermissing is een kadobon voor een turboslak beschikbaar gesteld. Mocht u de anemoon tegenkomen, probeer niet in te halen, hou rechts aan en probeer de anemoon met lichtsignalen aan de kant te krijgen.

Signalement anemoon: doorzichtig rood, gevuld met water. Kan zich voordoen als een ei met pootjes (zie familiefoto van de Anemoon hieronder).

zondag 10 oktober 2010

Allemaal Beeeheeesjuussss

Het is een dolle boel in de bak. Als ik mag schatten zitten er tenminste honderden, zo niet duizenden minuscule diertjes in ons aquarium een (onderwater)bal te houden. Moeilijk te tellen ook want de ramen zitten bezaaid met vlokreeftjes. Geinig wandelende mini beestjes die prima als voer dienen zodra er vissen in de bak kunnen. Maar voorlopig gaan we nog even aan de slag met de lage dieren, want dat blijft razend interessant. De kokerwormpjes staan er goed bij. Ook nadat we het water hebben laten zakken en één stuk levend steen een half uur boven water stond, het water moest omlaag om een bevestiging voor een stuk levend steen aan de achterwand te plakken. Goed gelukt ook want we hebben nu een spectaculair overhangende rots. De borstelwormen hannesen er lustig op los (van 10 cm tot circa 15 nu in de bak gesignaleerd). Een witte naakslak die verdomt veel op een stuk steen lijkt (hij is grijzig wit net zoals veel van de rotspartijen) en met zijn sprieten de omgeving verkent. Bij elkaar opgeteld hebben we toch wel een aardige hoeveelheid (zichtbare) beestjes.

Dikke kont

De Heremietkreeften komen vooral 's-nachts op gang, gelukkig hebben we daarvoor nog een uurtje of twee een blauwe led lamp aanstaan die kennelijk ook maanlicht nabootst. Met een kopje thee voor de bak zag ik hoe een van de rode heremietjes een schelpje had gevonden wat we voor hen in de bak hadden gelegd. Ik heb onmiddellijk Syl erbij geroepen. En zo zaten we, neus aan neus, zij aan zij voor de bak. Soms zijn, door de breking van het glas, taferelen moeilijker te zien en moet je recht voor het onderwerp gaan zitten. Wang aan wang dus zaten we te gluren naar Hobbo de rode heremietkreeft, die de schelp aan het inspecteren was. Koppie erin, pootjes erin en schoonmaken maar. Kleine pluimpjes vuil kwamen naar buiten terwijl hij huis aan het houden was. Deze villa beviel hem ogenschijnlijk wel. En na een half uurtje peuteren was daar het grote moment. Hij hield zich aan zijn eigen schelpje vast en ging, kontje eerst de nieuwe schelp in. Floep. Weg was hij, helemaal verdwenen in zijn nieuwe onderkomen. Weer pluimpjes vuil (oud tapijt aan het uitkloppen) en daar kwam hij weer tevoorschijn. Met zijn pootjes stevig op de grond zag het er goed uit en wat ons betreft kon hij gaan. … … … het bleef verdacht stil daar op de bodem. Hobbo kreeg de schelp met geen mogelijkheid op gang. Sleurde wat, versleepte de aanhanger een halve millimeter en bleef dan een paar minuten uithijgen. Hobbo mag dan vinden dat zijn kont te dik geworden is voor zijn huidige huis, deze nieuwe sleurhut was voor hem duidelijk te hoog gegrepen. En onverrichte zaken moest hij later die nacht terug naar zijn vertrouwde oude woning. Het trieste nieuws is dat hij het een paar nachten later nog een keer – weer zonder succes – geprobeerd heeft. De ochtend daarna vonden we hem mokkend in het zand verstopt. Nog even wachten Hobbo tot je later groot bent.

Meten is weten

Gister alle metingen weer gedaan en het ziet er tip top uit. Na het inlijmen van een ophangsysteem voor een stuk steen had de sterpoliep er even de pee in. Die liet alleen nog maar zijn kauwgomachtige rode basis zien. Daar komen normaal gesproken kleine stengels met witte knop uit met daaraan van rood naar groen verlopende armpjes, maar nu even niet. Nee, de sterpoliep was het totaal niet eens met de vieze gifstoffen die we in de bak hadden geïntroduceerd met de aquariumkit. Twee keer verversen dan maar. Omdat we sinds kort een osmoseapparaat hebben (daarmee filter je het water zodat je heel helder water overhoudt) was dat geen probleem, woensdag en donderdag ff hop hop hop, slangetje, 20 liter eruit, en 20 liter zeewater erin. Is het veel werk zo’n zeewateraquarium vragen mensen vaak en om eerlijk te zijn, zag ik het meest op tegen het aanmaken van het zeewater zelf. Maar meer dan afmeten van een hoeveelheid (speciaal zee)zout, het toevoegen van het zout aan het water en een nachtje met een thermostaatverwarmingselement en luchtpompje, is het niet. Maar wat wel belangrijk is, is het meten. We zitten dus ook regelmatig 5 ml water in een buisje te doen, daarbij 17 druppels agenta uit flesje één toe te voegen, daarna voorzichtig schudden, daarna 7 druppels van agenta twee toe te voegen, dan even schudden, dan een afgemeten doseerlepel poeder erbij, dan 20 seconden stevig schudden (sportbeha aanbevolen) daarna nog 7 druppels agenta 3, voorzichtig schudden en 10 minuten laten staan. Een cadeaubon voor een poetsgarnaal voor diegene die weet welke test dit is ;).
Over poetsgarnalen gesproken, we hebben ze! Mijn langverlangde poetsgarnalen Piet en Peter (Syl noemt ze Petra en Petunia, het zijn tenslotte POETSgarnalen… niet echt een vrouwvriendelijke opmerking natuurlijk). Ik ben dol op poetsgarnalen, ik vind de naam geniaal en nu ik ze zo zie ronddartelen in de bak (dat doen ze echt, met al hun pootjes ‘zwemmen’ ze door de bak door die pootjes heeeel snel te bewegen, Finding Nemo is heel realistisch in dat opzicht) ben ik verkocht. Ik heb mijn poetsgarnaal en Syl zijn rode anemoon. Daarover volgende keer meer, want dat is een geweldig ding ook zeg, zo’n anemoon!

Nog meer toegevoegd zaterdag: balie poliepen (zo heten ze geloof ik), Flavia (wuivende boompjes die op de grote hangende steen boven in de bak staan en, zo bleek, zijn aangevreten door de hongerlijdende borstelworm die zo hoog zit dat hij niets te eten heeft… hebben hem maar even een stuk garnaal aangeboden), een hele gave grote kokerworm (hoeveel bijvoeglijk naamwoorden heb je nodig Ilja?) en de anemoon dus (en de poetsgarnalen, natuurlijk). Drie nieuwe slakken, één met een enorme arm waarmee hij zich ingroef en daarna zich niet meer liet zien. Een hele mooie met een puntvormige schelp en een soort van luchttoeter aan de zijkant van zijn lichaam die al lustig aan het grazen is een een zogenaamde Turboslak, zonder Turbo, die een beetje op het substraat ligt te meuren.... Daarnaast zag ik al weer een aantal brokkelsterretjes in het nieuwe steen waar de koralen opstaan en zelfs een slangsterretje (die hebben een leuk rond lijfje). Vast ook weer een paar nieuwe borstelwormen ingevoerd, maar die negeer ik. Zie je, allemaal beestjes… allemaal beeeheeestjeeees… in mijn bak.

P.s. Syl heeft gave foto's en ik zal hem aansporen die van de week te plaatsen :)

zondag 26 september 2010

Schokkende ontdekking, of.....

WTF........

2 dagen geleden was Ilja wat eerder thuis en deed een schokkende ontdekking. We hadden herman al een paar dagen niet gezien, hij was de rotsen aan het verkennen gegaan, en heeft waarschijnlijk de enige plek waar hij voor ons onzichtbaar was, gevonden en is daar gaan zitten. Nuja ook een Heremiet kreeft heeft recht op privacy. Echter toen Ilja in de bak keek, zag ze tot haar grote schrik Herman liggen, achter de rotsen zonder schelp. WTF... Wat is Herman nou aan het doen, waarom ligt hij daar en waarom is hij zonder schelp (huis) en waarom beweegt hij niet. Hij zal toch niet........FF syl bellen. Hoi ben jij al ondederweg naar huis? Ik zeg nee zit even in overleg en kom daarna naar huis. Ik heb een schokkende ontdekking gedaan zei ze, het lijkt wel of Herman dood is. Hoe kan dat nou weer was mijn reactie en zei, ik bel je zo ff en kom dan naar huis.

Uurtje later kwam ik thuis en verdomt daar lag hij, levenloos en verlaten, ach god wat zielig. Ja ook als je heremiet kreeftje dood gaat vind je dat niet leuk. Nou maar uit de bak halen en kijken of wew hem kunnen reanimeren. Zo gezegt zo gedaan, maar hij was niet meer te helpen, bij de eerste aanraking viel zijn schaartje van z'n lichaam af. Dus tsja we hebben hem begraven in het toilet.

FF naar de winkel

Afgelopen zaterdag kregen we visite, Sander en Lenke. Dus we vonden het wel leuk om wat meer in ons aquarium te hebben en een replacement voor Herman te vinden, alhoewel dat natuurlijk onmogelijk was. In de winkel wat heen en weer gepraat maar we konden niet verzinnen waarom herman overleden was, temperatuur, zoutgehalte, nitriet, nitraat, fosfaat alles was goed, dat hebben we zelfs direct na het heengaan van Herman nog een keer gechecked. Gewapend met een nieuwe blau poot heremiet en een ster poliep liepen we de winkel uit. Na heel rustig overzetten van beide dieren was het toch even spannend, gaat het allemaal wel goed. Henkie (dee nieuwe blau poot) leek het erg naar de zin te hebben en is meteen aan het "grazen" geslagen.

Wederom WTF...........

Sander en Lenke hadden het aquarium nog niet gezien en we zaten dan ook binnen 5 minuten na hun binnenkomst met z'n vieren om het aquarium. Ilja en ik enthousiast vertellend wat er allemaal te zien was in de bak. Kijk dit ons onze zojuist geplaatste blau poot heremiet, en dit is een sterpoliepje etc.... Na ongeveer een half uurtje zegt Lenke terwijl ze aan de zijkant van de bak aan het inspecteren was geweest opeens , hey Ilja wat is dat daar....? ilja kijkt met haar mee en vraagt aan mij, zit Henkie nog bij aan de voorkant syl, ik zeg ja hoezo.? Nou dan leeft Herman nog, ik denk ok voor jou dus geen wijn meer, je hebt hem gisteren zelf door de plee gespoeld.Maar na een korte inspectie moest ik zelf ook concluderren, verdomt Herman leeft (deed me even aan de bekende scene uit frankenstein denken, it's alive ....ALIVE....!!). Maargoed, hoe flikt Herman dat, issie uit de plee gekropen door de keuken naar de woonkamer gegaan, het aquarium opengedaan en er weer ingesprongen ofzo? Wat b
Ijkt nou, die dieren verschalen, ze krijgen dus om de zoveel tijd een nieuwe "jas" en de oude gooien ze op de grond. Echter was zijn "jas" in dit geval zo mooi intakt en complete dat het dus net leek alsof het Herman zelf was :).
Hij is dus helemaal niet dood en ookk nooit geweest, en wij hebben nu dus twee blau poot heremiet kreeftjes.

Nog even een paar fotootjes om het compleet te maken.


Sterpoliep net geplaatst, en dus helemaal terugetrokken.



Sterpoliep na een uurtje wennen, al wat minder teruggetrokken.




Henkie onze nieuwe blau poot heremiet


En nog een keer henkie





- Posted using BlogPress from my iPad

woensdag 22 september 2010

Filmpje....

Ilja heeft al het nieuws al (op een zeer creatieve manier :)) opgeschreven in het vorige blog. Het enige wat ik er nog aan ga toevoegen is een filmpje :)



YouTube Video




Herman en kornuiten…


Dit is Herman de heremietkreeft...

Meer specifiek, de blauwpoot heremietkreeft. Herman doet het volgens het boekje, want ‘het Rifaquarium’ zegt over de Calcinus elegans ‘In het aquarium graast hij enthousiast algen af, bij voorkeur van de rotsen’…
En of hij enthousiast graast, vanaf het moment dat hij in de bak kwam hobbelde hij rustig achter, onder en over de stenen heen, af en toe een pluimpje algenafval achterlatend. We kregen Herman gister onverwachts mee. Bij ons bezoekje aan de dierenwinkel waren we gewapend met xls overzicht van de waterwaarden (die keurig voor nitriet 0 aangaven zoals het hoort). Met zulke goede resultaten kregen we als ‘beloning’ van Hans een groene Sinularia mee (een heerlijk makkelijke lederkoraal die super gaaf is … en behoorlijk fel groen). Samen met Herman en 3 kleinere rode collega’s gingen we naar huis. Daarmee hadden we een Calcinus elegans (wij doopten hem Herman), 3x Pagurises Cadenati (heremietkreeftjes die we respectievelijk Henk, Hobbo en Hermelijn hebben genoemd) de Sinularia (die eerst wat ingetrokken stond maar nu al zijn vingertjes vrolijk heeft uitgespreid) en een stuk levend steen voor aan de achterwand dat we dit weekend gaan bevestigen.

Hobbo (boven) en Hermelijn (onder)




Een spannend begin

Herman, Henk, Hobbo en Hermelijn zaten nog diep in hun (nu ja hun – meer het gejatte) schelpje verborgen toen Syl ze uit de plastic zak haalde. Maar dat duurde voor de meesten niet lang. Binnen no time zat Herman vast in de rotsen met zijn aanhangwagen en waren Henk en Hobbo ons substraat (zand op de grond) grondig onder handen aan het nemen. Ze pakken daarvoor ieder zandkorreltje met hun schaartjes op, brengen dat naar het bekje, waar kleinere pootjes het korreltje in het bekje ronddraaien totdat het schoon is en wordt weggeworpen. Alleen Hermelijn was nog niet toe aan een wandeling. Met haar ogen op steeltjes en haar pet ver over haar hoofd getrokken bleef ze stilletjes zitten. Alleen een paar trillende sprietjes verraadde haar zenuwstatus. Herman was inmiddels door Syl losgetrokken maar was al weer naar dezelfde stenen rand gewandeld. Levensmoe dachten we en hij verdween uit zicht. Tien minuten later kwam hij door een schijnbaar onmogelijk smalle doorgang weer aan de voorzijde tevoorschijn. Mateloos geinig die heremietkreeftjes.

Nog meer gespuis

Dagelijkse inspectie van de bak geeft inmiddels een mooi aantal levende wezentjes. Een aantal dagen geleden ontdekte ik bijvoorbeeld een kleine borstelworm. Een beetje een melkkleurige worm die eruit zag als een rupsje. Schuchter en klein en wat mij betreft geheel onschuldig. Ik had er niet naar uitgezien borstelwormen te ontdekken. Hoewel ik weet dat ze bestaan en (net zoals regenwormen) ook nuttig zijn bij het opruimen van afval, leken ze mij toch een beetje ranzig. Net nadat ik mij had verzoend met de kleine ‘rupsborstelworm’, zag ik twee ENORME exemplaren. Helaas. Ik schat ze in als circa 10 cm, wit/roze van kleur met witte borstels die in reeksen op hun rug zaten. Hepie en Hepie noem ik ze maar omdat ze samen op hetzelfde stuk steen zaten. Ik was niet blij met die grote gasten en nog minder blij was ik toen in de winkel een borstelworm van 45 cm werd getoond, een vies, bruinig exemplaar en vast de oudere broer van onze bewoners. BRRR…. Wel leuk was de tweede kokerworm die ik, nu het wier wat begint af te nemen, ontdekte. Kokerwormen zijn gaaf! En in het nieuwe stukje steen waar de Lederkoraal op zit, zitten een slangsterretje (zo een als ik eerder ontdekte en een zeesterretje noemde) en een brokkelster. Die laatste stak zijn ene harige poot ver uit, trok en stukje wier van nabijgelegen steen en bracht dit met zijn haartjes die fungeren als transportband naar zijn bekje. Een wereld op zich dat aquarium, ik heb geen tv meer nodig.

Tuig van de richel

Vandaag laat de familie H zich niet zien, schorem is het want wij willen een zandzevende voorstelling, wij willen zien hoe ze plukken algen met hun schaartjes bij de basis afsnijden en verorberen. Wij zoeken nu al uren naar die rode en blauwe oogjes en die geinige schelpjes. Maar geen gehoor. Vermoedelijk hebben ze hun buikje volgegeten en liggen nu ergens achter de rotsen te slapen, ver van de paparazzi vandaan. Tuig is het, tuig van de richel (en daar liggen ze waarschijnlijk nu, op die richel).

Onze allereerste (leder)koraal at night (met blauw licht geeft hij nog meer licht)



Nog een paar laatste foto's...

Herman aan de wandel




Nee het is geen slak, het is een 'creepy crawley' (met mooie blauwe pootjes)

dinsdag 14 september 2010

Paar dagen verder

Zo we zijn weer een paar dagen verder, het water was een dag na de vorige blog weer helemaal helder. We hebben meteen even een meting gedaan van het nitriet gehalte, dit is een opgestart en biologisch gezond aquarium 0 of bijna nul (< 0,3 mg/ltr). Bij ons was dat 0,8 wat dus te hoog is, dit is echter te verwachten in de opstart fase. Als levend steen is toegevoegd dan krijg je de zogenaamde nitriet piek, dit kan tot 5 weken duren, daarna mag je pas vissen en eventueel koralen gaan toevoegen.

Het goede nieuws is dat de eiwitafschuimer het sinds gisteren perfect doet, veel schuim met daaraan vuiligheid. Gisteren hebben we wat (goede) bacterien toegevoegd en het lijkt erop dat dat de afschuimer geholpen heeft. of het probleem zat in het feit dat we koraallijm hebben gebruikt om het steen aan elkaar te plakken, dit is een soort 2 componenten kauwgom waarmee je dus onder water kan lijmen. We hebben op internet gelezen dat er meer mensen zijn die hier last van hebben na gebruik van deze lijm.

Sinds vandaag komt er aardig wat begroeiing op het steen, ziet er weer heel anders uit. We hebben ook koraalzand toegevoegd. even wat foto's


Zijaanzicht













Nacht verlichting



Er komt wat begoeiing, nu nog bruin, moet groen worden.









Kokerwormpje leeft nog steeds, dus dat is een goed teken, ik zal morgen proberen met een goeie camera een foto ervan te maken.

zondag 12 september 2010

Van 5 euro aan goudvissen tot een zeeaquarium (hoe kwam dat zo)

Vorig jaar zomer bedacht ik het, ik wou goudvissen in de 'vijver'. Een plastic bak in onze achtertuin die, zo bleek later, niet meer is dan 10 flinke emmers aan inhoud. Ik heb in mijn enthousiasme vijf goudvissen aangeschaft die ik heb geplaatst (met keurige 30 min. intro om hen aan de temperatuur te laten wennen, natuurlijk!). Mijn troebele, veel te kleine vijvertje bleek de eerste stap op weg naar een zee aquarium.

Dat behoeft toch enige uitleg... hoe leiden vijf Hornbach goudvissen tot een zeeaquarium? Daar kunnen we kort over zijn. We zijn gewoon dierenliefhebbers! Van de trage slakken in de tuin die mijn roos aan het verorberen zijn, tot aan de babyduifjes die we in onze vorige woning met waterdruppeltje op onze vingers van de verzengende hitte hadden gered.. we zijn dol op dieren. Je ziet het al aan de katjes die we hebben en waar we voor door het vuur gaan. Dus al gaat het om kleine rode natte haarloze diertjes of om die beertjes van een katers, wij gaan ervoor.

De goudvissen kregen het afgelopen winter wel erg koud, een onfortuinlijke kikker was al doodgevroren en op een donkere doordeweekse winteravond ging ik, gewapend met een maatbeker (ik had nog geen schepje) drie vissen eruit vissen. Ik heb ze direct in een Praxis (zo, reclamecommissie ook weer tevreden) aquariumpje gedaan van 20 liter. De laatste 2 lieten zich pas een avond later (wel met schepje) vangen. Het aquarium bleek al snel te krap voor onze veelvraten die het er goed van namen nu ze hoog en nat hun eten op een presenteerblaadje kregen. Binnen no time waren ze centimeters gegroeid en gingen we, toch al ontevreden over de filtercapaciteit naar een grotere 60 liter bak.

Plug and play zeeaquarium

Tijdens een van onze zoektochten naar deze grotere bak en filtersysteem vonden we bij onze plaatselijke dierenwinkel geweldig mooie 'plug and play' zeeaquaria's. Gewapend met informatiebladen zijn we internet af gaan zoeken voor info over zeeaquaria. Wat zijn de kosten, wat is de tijdsbesteding? Kunnen we dan nog wel op vakantie? We besloten dat we het een geweldige hobby zouden vinden maar toch nog even zouden wachten met een aanschaf.

Van 5 naar 9
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan natuurlijk. Tijdens een bouwmarktbezoek besloten we de 5 groot geworden rakkers weer terug in de vijver te plaatsen en er vier 'trage zwemmers' van siergoudvissen in de 60 liter bak te zetten. De goudvissen hadden in de vijver domweg meer ruimte en waren uitgegroeid tot behoorlijke exemplaren. En zo waren er 9.

De vijver moesten we toen natuurlijk wel behandelen om de goudvissen dit keer een mooi onderkomen buiten te geven. We kochten een filtersysteem voor 3000 liter vijver en een pomp die de inhoud ten minste 6x per uur rondpompt een beetje overcapaciteit is nooit weg nietwaar ;). De kikkers en padden in en rond het, nu heldere, water waren minstens zo enthousiast als wij.

Hopeloos verliefd

Tijdens het kopen van de filterinstallatie kwamen we weer langs de prachtige zeeopstelling van de Diebo dierenwinkel. En nu viel er niets meer aan te doen. Na een goed gesprek besloten we om de sprong in het diepe te wagen. Mijn vriend helemaal weg van alle apparatuur en ik in drie dagen ingelezen over de dierencombi's die in de door onze gekozen 350 literbak zouden passen. Heerlijk! Samen waren we erover uit, de Percola 100, gloednieuw en nog niets over te vinden. Dat werd hem. Een mooi meubel met een 'sump' geïntegreerd aan de achterzijde (daar zit alle filtratiesystemen die nodig zijn om een zeeaquarium draaiende te houden, vaker vind je systemen waar een complete bak onder het aquarium staat waar al deze apparatuur in zit).

Turen naar leven

En daar zijn we dan, elke dag zit ik met mijn neus tegen het glas gedrukt te turen naar het zogenaamde levend steen waarin Syl al een zeester (van wel 1 mm) heeft ontdekt. Samen vonden we 2 slakken met een olifantenslurf en gisteravond zag ik opeens een kokerworm (klinkt smerig maar ziet eruit als een mini palmboompje) van 5 mm. Onze eiwitafschuimer werkt nog niet goed, dus om de 5 minuten zitten we in de sump te turen naar de apparatuur en te discussiëren over de waterstanden. Het hoort allemaal bij beginnend zeeaquarium zo heb ik begrepen. Gelukkig duurt het nog een aardige tijd voordat de bak 'gerijpt' is en kan er nu niet zoveel dood, maar we willen toch onze mini diertjes deze eerste zware weken (nu gaan allemaal afvalstoffen ophopen, die moeten worden afgeschuimd door onze eiwitafschuimer - die het dus niet doet-) doorhelpen. Fingers crossed dan maar.

vrijdag 10 september 2010

Levend steen geplaatst

Gisteren hebben we het levend steen opgehaald en meteen nachtverlichting (een balkje met blauwe lets), een temperatuur meter met alarm voor min en max temp, 2 componenten epoxy lijm waarmee je onderwater kan lijmen (dit wordt gebruikt om levend steen aan elkaar te lijmen waar nodig en zometeen voor vastlijmen van koraal), 20 liter osmose water, en extra fijn koraal zand. Dus we hadden weer wat te doen, eerst iets van 40 liter water eruit, levend steen erin en ongeveer 15 liter osmose water erbij zodat de bak weer vol is. Het water was iets te zout dus we konden het osmose water toevoegen zonder zout. Nu meet ik een zoutgehalte van 1024 wat prima is (dit was 1026). Omdat we gister geen tijd hadden om verder op te bouwen hebben we het steen op de bodem gelegd.

Kist met levend steen uit indonesie



Levend steen geplaatst













Vandaag hebben we het steen opgebouwd. De water is nog wat mistig, dat zal morgen beter zijn, dan zal ik nog wat betere foto's plaatsen.









- Posted using BlogPress from my iPad

woensdag 8 september 2010

Aquarium vullen en de pompen laten indraaien

Vanavond druk geweest met het vullen van de bak, zoetwater erin even uurtje de boel laten doorpompen, en water en eventueele vuiligheid eruit en vers water erin, anti chloor en anti harde metalen spul erin en ongeveer zo'n 12 kilo zout erin. Alvast de begin waardes getest: temperatuur, nitriet, nitraat, ph, fosfaat en zoutgehalte. Niet verbaasd dat het goed was, maarja ik test lievere even voordat er voor veel geld levend steen in gaat.

Wederom een paar fotootjes genomen, als de bak mooi wordt zal ik ook eens een goed fototoestel gebruiken, nu is dat nog niet nodig ;)







Beetje mistig na het toevoegen van het zout. Maar gelukkig is de temperatuur van het water goed waardoor het snel goed wordt opgenomen door het water





Vanacht de boel lekker laten doorpompen en dan morgen avond het levend steen ophalen en plaatsen.


dinsdag 7 september 2010

Aquarium bezorgd en gemonteerd

Vandaag was het dan eindelijk zo ver, tsja als je iets graag wilt duurt wachten 2 keer zo lang :). Vanmiddag rond 13:00 uur werd het aquarium bezorgd, veel dozen pakketten en nog meer dozen, niet te vergeten een emmertje van 25 kilo met zout.

Aqua moest even een trappetje op getilt worden en dat was tocn weel even zweten voor de bezorgers, dat ding is loeizwaar, gelukkig maar 5 treden.

alles uitgepakt en eerst het kastje in elkaar gezet, zonder gebruiksaanwijzing, want daar doet aqua medic niet zo aan. Maarja met mijn enorme ikea kennis zat hij zo in elkaar :)

Met speciale lijm hebben we een rubber matje op de bodem van het aqua gelijmd zodat zometeen het levend steen niet wegglijd. Dit moet 24 uur drogen. Na het aquarium op het kastje te hebben gezet hebben we alle apparatuur aangesloten, eiwitafschuimer, opvoerpomp, stromingspompen en verlichting.

ik heb even snel een paar fotootjes geschoten om even een id te geven hoe het er nu uit ziet.














Morgen kan er met zoetwater peoef gedraait gaan worden, dan water eruit en nieuw water erin, zout erin en een nachtje laten draaien en op temperatuur laten komen. Donderdag gaan we het levend steen ophalen en als alles goed draait plaatsen....

zondag 5 september 2010

Bezorging aquarium Dinsdag

Gisteren is de bezorgafspraak met de winkel gemaakt en hij zal aanstaande dinsdag om 12 uur bezorgt worden. Dan kunnen we dus de definitieve plaats gaan bepalen, in elkaar zetten, aansluiten en proefdraaien met zoet water. Als dat allemaal goed gaat, waar ik wel vanuit ga dan gaan we donderdag het levend steen halen en opbouwen. Spannendddd :)



vrijdag 3 september 2010

Bezorging uitgesteld

Ik werd net gebeld door de aquarium winkel en het aquarium komt niet meer deze week maar komt naar alle waarschijnlijkheid in de loop van volgende week, dus we zullen nog eventjes geduld moeten hebben :s



woensdag 1 september 2010

Aanschaf van het aquarium

Na heel lang wikken en wegen (ongeveer een maand of 8) hebben we de knoop doorgehakt en hebben besloten omm een zoutwater aquarium aan te schaffen. We hebben een hele grote dieren winkel in de buurt, namelijk in nieuwegein waar we altijd heel goed geholpen worden voor onze andere dieren benodigdheden. Ze hebben daar ook een enorme keus aan aquaria en aquaria accesoires, en naast zoetwater dus ook zoutwater aquaria.

We waren al behoorlijk ingelezen maar hebben ons meerdere malen uitgebreid laten voorlichten in de winkel. En vandaag hebben we de beslissing genomen welk aquarium het moest gaan worden.
Het is de ultra nieuwe percula 100 T5 van Aqua Medic geworden. Deze is 4 weken geleden gelanceerd en er is dan ook nog weinig info over te vinden, in ieder geval tijdens het schrijven van dit bericht.

Het is een 350 liter aquarium met de filters en eiwit afschuimer ingebouwd in de achterkant. Verlichting middels 4 T5 buizen in de kap. Alvast een paar fotootjes genomen in de winkel.





Als het meezit wordt hij eind dedae week bezorgd, dus dan kunnen we aan de slag. Levend steen, koraalzand, zout, verschillende testsetjes zijn reeds besteld.

Tot de volgende blog.......