woensdag 1 december 2010

Van kusmondjes en knoflookbekkies…

Onze borsteltandvis geeft kleine kusmondjes, op de ruit. Kleine hartvormige afdrukken van zijn mondje. Wanneer de ruit beslagen is met groene aanslag (wat af en toe opeens heel snel kan gebeuren) zie je ze het mooiste. Het hartvormige mondje van de vis staat bijna altijd een heel klein beetje open, alsof hij op het punt staat een kusje te geven. En die kusjes zie je dus op de achterwand en ruit. Een leuke verassing als je s avonds thuis komt.

We geven al onze vissen inmiddels een dieet van Artemia, groenvoer vlokken, zinkend voer (wat niemand lekker lijkt te vinden) en proberen afwisselend kokkels, krill, inktvis en ander soortig voer uit. En bovenop al die lekkernijen geven we ze een flink aantal druppels knoflook extract. En dan heb ik het ook over HEFTIG extract. Laat ik het zo zeggen, ik ben blij dat ik s ochtends de vissen niet voer.

Na de eerste introductie van de vissen, waren de poetsgarnalen dolenthousiast achter die nieuwe buren aangegaan. Hossend en met hun pootjes kriebelend (daarmee ‘zwemmen’ ze) gingen ze als een dolle ADHD garnaal achter de gele dokter en borsteltand aan, die hier niets van moesten hebben. Ze dreven ze letterlijk in de hoek maar allemaal tevergeefs. Ik was dus blij verrast toen een paar dagen later ik opeens een garnaal aan de zijkant van een vis zag hangen om deze een goede (schoonmaak)beurt te geven. Hop hop hop… en schoon was de vis.

Maar nog vreemder was het toen ik de borsteltand zijn bekkie open zag doen (die kan heel wijd open, zeker als je het vergelijkt met de gele dokter die een spits klein mondje heeft waardoor hij zeewierslierten naar binnen zuigt) en de poetsgarnaal (figuurlijk) tot aan zijn ellebogen naar binnen ging. De binnenzijde mond, tanden werden grondig onder handen genomen en de gele dokter zat al te wachten op zijn beurt.

Kan maar een conclusie trekken van dit gedrag. Ze vinden knoflook lekker maar die lucht... die moet eruit gepoetst worden.

Regelmatig zien we de vissen zich verdringen in een holte waaronder een poetsgarnaal hangt. Ze ‘parkeren’ achteruit in in de ‘carwash’ en draaien en wurmen zich in alle bochten om de poetsgarnaal te verleiden hen schoon te maken. Geweldige taferelen! Binnenkort op DVD te verkrijgen ;)